Tovarasi, m-am mutat pe www.macrameu.ro!

Ar trebui sa fii directionat automat in cateva secunde. Daca nu, te rog apasa aici.

Ma ocup cu turul lumii - momentan prin America de Sud, iar dupa vedem. Probabil Asia.

miercuri, 13 aprilie 2011

Bolivia empieza

Ce este Bolivia? Ce face ea? Parintii ei stie? - Eu

Cum m-am tot plans eu de lipsa de socuri culturale si ca daca calatoresc vreau sa fie diferit vine Bolivia. Ma uit de pe malul argentinian spre taramul bolivian si vad Ferentari reloaded.


La ora 15:30 avem tren din Villazon spre Tupiza. Este ora 11:00, asa ca avem timp sa trecem granita, sa mancam si sa facem cele 10 minute de la granita pana la statia de tren. Si se face 12 si se face 1 si coada merge greeeeeeeeeeeeeu. In 2 ore abia au trecut vreo 20 de oameni de granita argentiniana. Trag concluzia ca nu este haos adevarat si pierdere de vreme calumea decat daca imprastii in jur aceste lucruri. Mi se par foarte interesante boliviencele cum cara ele ace, brice si carice, dupa cum se exprima Gabi Zgarie prin 2005 si ii fac o poza uneia.



Vine glont la mine sa ii dau bani. Adopt imediat atitudinea mea cu cersetorii - ma uit fix in ochii ei, foarte serios, fara sa zic nimic in timp ce ea imi tot cere bani. Atitudinea mea este un pic dementa si este testata din studentie pe cersetorii de la Piata Romana, care plecau cam dupa 1 minut. Fiind ea mai aurolaca decat aurolacii nostri isi da seama abia dupa 2 minute ca eu am o problema si pleaca injurandu-ma in quechua. De acum incolo fac totusi poze mai ferit. Granicerii argentinieni sunt mai interesanti sa opreasca fluxul de bolivieni ce trec cu sarsanalele in spate decat sa se ocupe de noi. Si chiar le opresc, fiindca 3 sferturi e marfa de contrabanda si astea plang ca tigancile noastre si astia le iau taras cu marfa cu tot si ele urla ca au copii acasa. Tare.




Se face ora 15:30, stam la coada de 4 ore si ne dam seama ca am pierdut trenul cand ne anunta cineva ca se da ceasul cu 1 ora inapoi. Hai ca e bine. Imi las bagajul in grija lui Vali si trec pe jos granita in Bolivia sa vad cum merge coada acolo. E OK, e si o casa de schimb aproape si nu ma intreaba nimeni de sanatate cand ma plimb dintr-o tara in alta. Villazon asta cica ar fi cam periculos noaptea si nu prea vrem sa dormim pe aici. Trecem in sfarsit de argentinieni, trecem si de bolivieni mai sunt 7 minute, am schimbat si bani, ne aruncam intr-un taxi si ajungem la 15:28 la gara. In fata noastra este un argentinian foarte simpatic care incepe sa intrebe despre confortul din tren, daca poate sa ia bilete la clasa 1, etc. I se raspunde la intrebari iar eu incep sa urlu la el sa ia bilete ca pleaca trenul. Incepe sa urle si prietena lui ca pleaca trenul, se agita si Vali, trenul pleaca, incepem sa il injuram iar el se intereseaza in continuare de diferenta dintre clasa 1 si clasa a 2-a. Plec injurandu-l. Oooof. Primul contact real bolivienii il am in carciuma in care mergem sa mancam dupa. Parca sunt sedati toti, abia ma inteleg cu ei, iar carciuma, tacamurile, farfuriile sunt atat de jegoase ca mananc cu ochii fix in mancare ca sa nu mi se faca greata. Nu au sapun la baie si dupa aveam sa descopar mai tarziu acest lucru este foarte normal. Intr-un hotel mi s-a zis ca pot sa mi-l cumpar peste drum, costa 2 bolivieni, ca imi venea sa il scuip in fata. Merg printre toti drogatii astia cu o stare de nervi puternica si luam bilete de bus spre Tupiza. In bus vine unu sa imi mai ceara 2 bolivieni pentru utilizarea terminalului, care arata de parca 100 de oameni s-ar fi defecat si urinat in el continuu de la venirea primilor spanioli. Nervii mei ating paroxismul si ma calmez doar cand vad pe geam 3 blonde. Care blonde urca in busul nostru si ghici unde se pun - fix in spatele nostru. Imi mai revin un pic, vorbesc cu ele - sunt argentinience din Buenos Aires, bem mate, radem, glumim, le zic ca ma simt mai bine ca am intalnit tres diosas argentinas, imi zic ca sunt chamushero, le pup sa le treaca. Calatoresc cu cortul, au doar 20 de ani si o dorinta puternica sa ma intalneasca cand ma intorc in BS, motiv pentru care imi dau adresele lor. Imaginile sunt un pic miscate din cauza gropilor, lo siento.




Ma simt mai bine acum ca am intalnit argentinieni de-ai mei si cand ma cobor din bus sunt gata sa infrunt iar tavalugul bolivian. A doua zi este carnaval aici in Tupiza, ca de altfel in toata Bolivia, asa ca ne cazam intr-un hotelas cu 20 de bolivieni pe noapte ( 1 euro = 10 bolivieni) ca sa ne odihnim. Fac si pe acolo diverse glume cu Silvia, o tipa de 35 de ani care incearca sa ma combine cu fata care face curat in camere si care imi prezice ca o sa ma insor cu o bolivianca, fiindca si eu tampit vorbesc cu toate grasele. Aici se produce incidentul cu sapunul - mi se recomanda sa il cumpar de vis-a-vis. Bolivia este asa - peisaj incredibil, oamenii ciudati rau si cum eu tot incerc sa comunic reusesc. Ma bucur, imi zic ca e OK, ca sunt normali, dar ei iar se bolivianesc.


Mai jos o imagine din parcul central din Salta, Argentina.




Asa se creeaza adevaratii campioni.



7 comentarii:

  1. Cand mai citezi din Gabi Zgarie, trebuie sa platesti drepturi de autor. Urat frate; asta chiar ca o puteai vedea si in Ferentari, Rahova si nu ar fi trebuit sa bati atata amar de drum pana acolo. AdiV.

    RăspundețiȘtergere
  2. O sa ii platesc la WC-uri in bere.
    Ce e interesant aici ca ei nu sunt niste marginali ca in Romania ci sunt majoritari:). Gandeste-te la o Romanie cu tiganii majoritari. Totusi bolivienii sunt superiorii ferentaristilor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Bai John, parca esti nebun, cum naiba sa fie bolivienii superiori ferentaristilor; frate ii faceau ai nostrii pe bolivieni ca nu mai gaseau nici macar un cap de atata pe care erau proprietari. Fi serios as avea curaj sa pun pariu ca ferentaristii s-ar descurca de minune acolo, pe cand bolivienii nu ar rezista mai mult de cateva minute aici. AdiV.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ceea ce am vrut sa spun este faptul ca daca bolivienii sunt foarte strangatori, ferentaristii sunt manglitori de meserie. AdiV

    RăspundețiȘtergere
  5. Invazia spaniolilor a fost nimic pe langa o invazie a tiganilor. Asta e clar:))

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu-ti pricep indignarea si revolta, nervii si incrancenarea... adica cum... aveai asteptari despre cum o sa fie pe colo si pe dincolo... asa traiesc oamenii acolo, asa e cultura lor... trebuie sa le iei ca atare... ca doar de-aia te-ai dus acolo sa vezi cum traiesc... este ca si cum te-ai enerva ca te duci in sahara si gasesti numai nisip... ce impertinenta... si pe deaspura, mai dai si cu shapca de pamant ca nu gasesti apa la tzasnitoare... pot sa inteleg o uimire, o mirare, o fascinatie, insa nervi si scarba si indignare...

    Si mai e ceva... ai ceva cu grasii?

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu vor sa comunice si se poarta si urat cu noi. Ar trebui sa ma incante treaba asta? Si nu e doar parerea mea, este parerea si bolivienilor de la oras.

    RăspundețiȘtergere